Τα μαθήματα που διεξάγονται στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με τη βοήθεια των μελών της ομάδας Data & Cloud.
Προπτυχιακά Μαθήματα
Γλώσσα Προγραμματισμού C
Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στο πεδίο του προγραμματισμού και των γλωσσών προγραμματισμού. Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή στο δομημένο προγραμματισμό και τις βασικές αρχές του με τη γλώσσα προγραμματισμού C.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση:
- Να κατανοεί τα βασικά και κρίσιμα στοιχεία προγραμματισμού ανεξάρτητα από τη γλώσσα προγραμματισμού (για παράδειγμα δομημένος προγραμματισμός, μεταβλητές, συνθήκες ροής και ελέγχου, συναρτήσεις και μέθοδοι).
- Να γνωρίζει τα κύρια χαρακτηριστικά της γλώσσας προγραμματισμού C ως μια βασική και γενικής χρήσης γλώσσα που είναι ανεξάρτητη από λειτουργικά συστήματα.
- Να δύναται να υλοποιεί προγράμματα επίλυσης προβλημάτων με χρήση τεχνικών και μεθόδων προγραμματισμού.
Πληροφοριακά Συστήματα
Το μάθημα έχει σαν κύριο στόχο την κατανόηση από τους φοιτητές του τι είναι ένα Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ), ποια είναι τα συστατικά του στοιχεία και ποιοι είναι οι κυριότεροι τύποι πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιούνται από τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις σήμερα.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση:
- να κατανοεί τα βασικά στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων καθώς και τις επιχειρηματικές διαδικασίες που υλοποιούνται μέσω των συστημάτων.
- να γνωρίζει τα κύρια χαρακτηριστικά των τρόπων ανάπτυξης των ΠΣ και των δυσκολιών που παρουσιάζονται για την υλοποίησή τους.
- να δύναται να υλοποιεί προγράμματα υλοποίησης πληροφοριακών συστημάτων με χρήση τεχνικών και μεθοδολογιών προγραμματισμού.
Εισαγωγή στα Υπολογιστικά Νέφη
Το μάθημα αποτελεί βασικό εισαγωγικό μάθημα ειδικού υποβάθρου αναφορικά με τις υπολογιστικές υποδομές που παρέχονται και αξιοποιούνται από σχετικές εφαρμογές.
Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή σε θέματα ανάλυσης, σχεδιασμού και υλοποίησης υποδομών υπολογιστικών και αποθηκευτικών νεφών. Επιπρόσθετα θα γίνει μελέτη και ανάλυση μεθοδολογιών και τεχνολογιών για την υλοποίηση εφαρμογών που εκτελούνται και προσφέρονται στα προαναφερθέντα περιβάλλοντα. Το μάθημα προσφέρει το θεωρητικό υπόβαθρο των υπολογιστικών και αποθηκευτικών νεφών και συμπληρώνεται από εργαστηριακές ασκήσεις.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση:
- να κατανοεί τα βασικά χαρακτηριστικά και συστατικά σύγχρονων υπολογιστικών υποδομών (όπως τα υπολογιστικά και αποθηκευτικά νέφη).
- να γνωρίζει τα κύρια εργαλεία και τεχνικές δημιουργίας και διαχείρισης υπολογιστικών υποδομών σε διαφορετικά επίπεδα (εφαρμογής, πλατφόρμας, εικονικοποιημένης υποδομής).
- να υλοποιεί εφαρμογές υπολογιστικών νεφών καθώς και υπολογιστικές και αποθηκευτικές συστοιχίες με χρήση των πλέον καινοτόμων τεχνολογιών που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο.
Διαδικτυακά και Φορητά Πληροφοριακά Συστήματα
Το συγκεκριμένο μάθημα παρέχει την απαιτούμενη ειδίκευση για τη δημιουργία διαδικτυακών πληροφοριακών συστημάτων. Αποτελεί μια παρουσίαση των αρχών και τεχνικών ανάπτυξης στατικών και δυναμικών διαδικτυακών συστημάτων με χρήση σύγχρονων τεχνικών προγραμματισμού.
Στόχος του μαθήματος είναι η επισκόπηση των τεχνολογιών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη συστημάτων και εφαρμογών στο διαδίκτυο (Internet). Περιλαμβάνει θεωρητικά και πρακτικά θέματα όπως: τεχνολογίες εξυπηρετητών διαδικτύου (web servers), Internet και intranets, ανάπτυξη εφαρμογών στο διαδίκτυο από τη μεριά του πελάτη (client) με χρήση HTML5, CSS3, Javascript, προγραμματισμός στη μεριά του διακομιστή (PHP, Node.js), διασύνδεση με βάσεις δεδομένων.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
- Κατανοεί τα κύρια στοιχεία θεωρίας, σχεδιασμού και υλοποίησης διαδικτυακών εφαρμογών.
- Χρησιμοποιεί τεχνολογίες λειτουργίας και προγραμματισμού δικτυακών εφαρμογών (για παράδειγμα HTML5, CSS3, Javascipt).
- Ολοκληρώνει εφαρμογές στην πλευρά του διακομιστή και στην πλευρά του πελάτη με νέες μεθόδους και βέλτιστες πρακτικές.
Διαδικτυακός Προγραμματισμός
Το μάθημα αποτελεί το μάθημα ειδίκευσης στον τομέα της υλοποίησης διαδικτυακών πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών καθώς και φορητών πληροφοριακών συστημάτων.
Οι δικτυακές υπηρεσίες είναι η βάση / τα θεμέλια ενός δικτυωμένου υπολογιστικού περιβάλλοντος. Ο στόχος του μαθήματος είναι η παρουσίαση βασικών καθώς και προηγμένων δικτυακών υπηρεσιών και η μελέτη και ανάλυση μεθοδολογιών και τεχνολογιών για την υλοποίηση τέτοιων υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η διδακτέα ύλη περιλαμβάνει προσεγγίσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση δικτυακών και φορητών υπηρεσιών. Το μάθημα αποτελείται από θεωρία και ασκήσεις.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
- Κατανοεί τα στοιχεία θεωρίας και τα βασικά προβλήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση και λειτουργία φορητών πληροφοριακών συστημάτων.
- Γνωρίζει τις απαραίτητες τεχνολογίες λειτουργίας, προγραμματισμού και εκτέλεσης δικτυακών υπηρεσιών.
- Αναλύει και διατυπώνει αρχιτεκτονικές σύνθετων πληροφοριακών συστημάτων, να μοντελοποιεί υπηρεσίες και εφαρμογές καθώς και διεπαφές για την επικοινωνία σύνθετων και κατανεμημένων συστατικών στοιχείων των εφαρμογών.
Μεταπτυχιακά Μαθήματα
Π.Μ.Σ. – Πληροφοριακά Συστήματα & Υπηρεσίες
Ειδίκευση – Προηγμένα Πληροφοριακά Συστήματα
Διαχείριση Επιχειρησιακών Διεργασιών και Υπηρεσιοστρεφείς Αρχιτεκτονικές
Η διαχείριση επιχειρησιακών διεργασιών (business process management – BPM) αναφέρεται στο σύνολο των εννοιών, μεθόδων και εργαλείων που βοηθούν τους οργανισμούς να ορίσουν, υλοποιήσουν, μετρήσουν, αξιολογήσουν και βελτιώσουν τις επιχειρησιακές τους διεργασίες από ‘άκρη σε άκρη’. Συνδυάζει μεθόδους και τεχνικές που είναι ευρέως διαδεδομένες όπως η αναδιοργάνωση επιχειρησιακών διεργασιών (business process reengineering – BPR), η διαχείριση ολικής ποιότητας (total quality management – TQM), η μέθοδος lean six sigma και υποστηρίζεται από τεχνολογίες όπως η διαχείριση ροών εργασίας (workflow management), η εξόρυξη διεργασιών (process mining), η ανάλυση και βελτίωση διεργασιών (process analytics) και τα υπηρεσιοστρεφή συστήματα (service-oriented systems). Η διαχείριση επιχειρησιακών διεργασιών βοηθά στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των οργανισμών μέσα από το συντονισμό των δραστηριοτήτων, την αυτόματη ανάθεση των καθηκόντων των συμμετεχόντων μίας διεργασίας και την ολοκλήρωση των διεργασιών. Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για τη διαχείριση επιχειρησιακών διεργασιών η οποία τροφοδοτείται από τις ευκαιρίες και την ανάγκη που υπάρχει για τη συνεχή βελτίωση της απόδοσης, της διαδικασίας ανάθεσης (π.χ. outsourcing/off-shoring) και το ενδιαφέρον για πρότυπα διεργασιών όπως το ITIL και SCOR. Σημαντική είναι και η παρατήρηση διεθνών οργανισμών όπως του Gartner Group που καταδεικνύει ότι η βελτίωση των επιχειρησιακών διεργασιών αποτελεί, εδώ και αρκετά χρόνια, την πρώτη προτεραιότητα των οργανισμών. Στο πλαίσιο αυτό, το μάθημα εξετάζει τις ανάγκες των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών για τη διαχείριση επιχειρησιακών διεργασιών. Καλύπτει θέματα που βοηθούν ιδιαίτερα τους φοιτητές που αποσκοπούν να απασχοληθούν σε έργα διαχείρισης επιχειρησιακών διεργασιών ενώ παράλληλα καλύπτει έννοιες που είναι χρήσιμες και για άλλες θέσεις εργασίας όπως σύμβουλοι επιχειρήσεων, τεχνικό προσωπικό κ.α. Στο πλαίσιο του μαθήματος χρησιμοποιούνται παραδείγματα από πραγματικές μελέτες περίπτωσης προκειμένου να τονιστούν και επεξηγηθούν συγκεκριμένες πτυχές των επιχειρησιακών διεργασιών και να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της διδασκόμενης ύλης. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, διερευνώνται διάφορες μέθοδοι για την καταγραφή, ανάλυση, μοντελοποίηση, αξιολόγηση, βελτίωση, ανασχεδιασμό, προσομοίωση, και τη διαχείριση επιχειρησιακών διεργασιών ενώ παράλληλα μελετώνται και προηγμένα θέματα που σχετίζονται με τις υπηρεσιοστρεφείς αρχιτεκτονικές.
Ευφυή και Διαλειτουργικά
Πληροφοριακά Συστήματα
Ο κύριος στόχος του μαθήματος είναι να παρουσιάσει στους φοιτητές σύγχρονες τεχνικές, συστήματα και πλατφόρμες για την υλοποίηση ευφυών και διαλειτουργικών πληροφοριακών συστημάτων με χρήση προσεγγίσεων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης. Έμφαση θα δοθεί σε θέματα που σχετίζονται με τη δυνατότητα κλιμάκωσης των πληροφοριακών συστημάτων, και τη διαχείριση τους συμπεριλαμβανομένων μηχανισμών εποπτείας, αυτό-διαχείρισης και ανεκτικότητας σε λάθη στον πλήρη κύκλο ζωής των υπηρεσιών των πληροφοριακών συστημάτων. Επιπρόσθετα θα αναλυθούν θέματα σχετικά με τις αρχιτεκτονικές διασυνδεμένων υπηρεσιών πληροφοριακών συστημάτων καθώς και τις τεχνικές υλοποίησης και χρήσης των προαναφερθέντων υπηρεσιών. Μέσα από το μάθημα αυτό, οι φοιτητές αναμένεται ότι θα αποκτήσουν σημαντικές τεχνικές δεξιότητες αναφορικά με την μοντελοποίηση ευφυών πληροφοριακών συστημάτων, και θα μάθουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν πληροφοριακά συστήματα μεγάλης κλίμακας που αποτελούνται από σύνθετες υπηρεσίες.
Ειδίκευση – Μεγάλα Δεδομένα και Αναλυτική
Η Γλώσσα Προγραμματισμού Python
Σκοπός του μαθήματος είναι η εμβάθυνση των φοιτητών στις μεθοδολογίες επίλυσης σύνθετων προβλημάτων ανάλυσης δεδομένων με χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Python. Στο μάθημα δίνεται έμφαση στην παρουσίαση σύγχρονων μεθοδολογιών που εφαρμόζονται σε μεγάλο εύρος προβλημάτων τα οποία προέρχονται από τον ευρύτερο τομέα της επιστήμης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων μεγάλων δεδομένων και επιχειρησιακής λογικής και ευφυίας. Βασικός στόχος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις πιο εξελιγμένες μεθοδολογίες επίλυσης και βιβλιοθήκες της γλώσσας που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στους παραπάνω τομείς, καθώς και με τις τεχνικές ενσωμάτωσης τους στην ανάπτυξη τεχνολογικά προηγμένων λύσεων.
Π.Μ.Σ. – Ψηφιακές Επικοινωνίες & Δίκτυα
Μελλοντικό Διαδίκτυο και Νεφοϋπολογιστική
Στόχος του μαθήματος είναι η παρουσίαση θεμάτων σχεδιασμού και υλοποίησης στο χώρο των υποδομών μελλοντικού διαδικτύου. Για το λόγο αυτό, το πρώτο μέρος του μαθήματος, αφού κάνει μια ανασκόπηση του σημερινού διαδικτύου, αλλά και στα προβλήματα-προκλήσεις που το συνοδεύουν, στη συνέχεια παρουσιάζει και αναλύει τις πλέον πρόσφατες τεχνολογίες και αρχιτεκτονικές που αναπτύσσονται με έμφαση στη νέα γενιά δικτύων 5G. Αναπτύσσονται θέματα που σχετίζονται με την εικονικοποίηση δικτυακών λειτουργιών (VNFs), τη δημιουργία σχετικών προφίλ, τη διαχείριση και ενορχήστρωσή τους, καθώς επίσης αναλύονται πρότυπα όπως το ETSI MANO. Το δεύτερο μέρος του μαθήματος επικεντρώνει στις υποδομές αυτές καθαυτές, που αποτελούνται από διαφορετικές οντότητες (Things) και υπολογιστικά νέφη (Clouds). Το μάθημα προσφέρει το θεωρητικό υπόβαθρο των συγκεκριμένων υποδομών ενώ επίσης επιδιώκεται η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τεχνολογίες λειτουργίας, προγραμματισμού και εκτέλεσης εφαρμογών σε τέτοια περιβάλλοντα μέσω των αντίστοιχων εργαστηριακών θεματικών περιοχών (π.χ. OpenStack, Google AppEngine). Εξετάζονται σε βάθος έννοιες, τεχνικές και μεθοδολογίες σε όλα τα επίπεδα της υποδομής, δίνοντας έμφαση σε θέματα όπως οι σύγχρονες αρχιτεκτονικές νεφών (υπολογιστικών νεφών, αποθηκευτικών νεφών, βάσει γεγονότων, κ.α.), τα δομικά τους στοιχεία (τύποι πόρων, κατηγορίες υπηρεσιών, συμβόλαια επιπέδου υπηρεσιών και επιπέδου γεγονότων, σύνθεση και πολυεπίπεδη ενορχήστρωση υπηρεσιών), καθώς και οι τεχνολογίες δικτύωσης.